Alnmouth to start its 12-month experiment

A trial one-way system around Alnmouth is coming into force '“ one measure in a package aimed at tackling traffic and parking issues in the village.

Thursday, 24th November 2016, 11:00 am
Updated Friday, 25th November 2016, 8:34 am
The ongoing road works in Alnmouth. Picture by Jane Coltman

The traffic regulation orders are now in place and the works, to introduce new yellow lines, parking bays and signs, etc, should be complete soon, following delays caused by the adverse weather.

• An experimental one-way system will be introduced in November for a period of 12 months, which will see traffic routed one-way in a southbound direction along Marine Road and back through the village along Northumberland Street in a northbound direction. Traffic will remain two-way on The Wynd, Riverside Road and Argyle Street.

• Parking bays will be marked on Northumberland Street, Riverside Road and Marine Road on both sides of the street, leaving gaps for access to properties. Some sections of double yellow lines will be introduced on Marine Road to work in conjunction with parking bays to create a staggered effect to slow traffic along the route and formalise parking arrangements.

Sign up to our daily newsletter

The i newsletter cut through the noise

• Passing points (with double yellow lines) will be designed into the parking scheme on Riverside Road.

• Bus stops will be relocated to the west side of Northumberland Street, adjacent to The Schooner Hotel and Osborne House.

• A 20mph speed limit will be implemented throughout the village.

• As well as near the Duchess’s Bridge, yellow lines will be provided from Lint Gardens to the existing double yellow lines on Northumberland Street and at the other entrance to the roundabout.

• Time-limited parking bays are to be constructed in the grass verge on the B1338.

• The 30mph speed limit is being extended on the Foxton road to the access to Mount Pleasant.

• Improved village and car park signs will be provided.

The county council explained that all of the separate elements have been designed to address issues raised by people through various consultations in the village.