Redesign, please

THIS is my objection to a development submitted to the planning authority, in the hope that Swinhoe will not suffer the same damages as planning applications in Beadnell have reeked.

Two houses and garages in Bradshaw Gate, Swinhoe, Ref 12/00879/FUL on land previously annotated ‘garden.’

I object to the above application on the following grounds:

l The design and access statement omits the fact that the accepted and approved design of building in the village is traditional. Buildings are built of natural stone, timber joinery, with pitched roofs and dormers in slate. There are no flat roofs, there are no modern panels made to resemble other materials, there are no balconies, etc.

l Constraints: There are no mains sewers in the hamlet. The discharge of additional water to the field to the north is objected to by the farmer.

l The design: To contemplate a ‘contemporary style’ of design in a conclusively traditional setting is not a solution to maximising views of Bamburgh Castle (six miles away) nor to covering the other spurious points raised.

The design is not in sympathetic scale with the adjacent farm building conversion, nor with the terraces of traditional development, nor even with the rows of garages. The massing of two isolated detached houses cannot be comparable with the nearby terraces. The materials of horizontal and vertical weather boarding suggested for appearance are completely at variance with the finishes of the adjacent developments.

l Sustainability issues: The page included in the statement illustrates a preference for pitched roofs and a very much more traditional approach to design and construction and sustainability.

A few amendments could make the development much more acceptable rather than highly controversial.

I would recommend that a fully and properly qualified architect be appointed to undertake the redesign and to take into account the location of this development, thereby avoiding the planning mistakes being made in nearby Beadnell.

Phil Russell

Ivy Cottage Studio

Chathill